Fibromiyalji Nedir?
Fibromiyalji sendromu bu sorunu yaşayan bireylerin sıklıkla merak ettiği bir konudur. Gelin beraber bu yazımızda fibromiyalji hakkında merak edilen soruları cevaplayalım. Fibromiyalji sendromu net bir tedavisi olmayan, sebebi bilinmeyen ve ömür boyu süren kronik bir rahatsızlıktır. Günümüz sağlık sisteminde bu bireylerin yaşam kalitesini arttırmak ve şikayetlerini azaltmak için yapılan tedaviler vardır. Fibromiyalji sendromu kısaca kişilerin yaygın olarak kemik ve kas ağrısı çektiği bir durum olarak tanımlanabilir. Bu bireyler ağrı ile birlikte kaslarda hassasiyet, omurga hareketlerinde kısıtlılık ve baş ağrısı gibi şikayetler belirtebilmektedir.
Fibromiyalji Belirtileri Nelerdir?
Fibromiyalji sendromunda ilk olarak vücudun belirli bölgelerinde tetik noktaları oluşmaktadır. Tetik noktalar olduğu bölgede ağrı ve vücudun belirli bölgelerinde yansıyan ağrı yapabilmektedir. Bu noktalar genel olarak boyun bölgesinde, omuz bölgesinde, kalça bölgesinde, diz ve dirsek bölgelerinde olmaktadır. Bu tetik noktalar fibromiyalji teşhisi içinde hekimlere bilgi vermektedir. Tetik nokta şikayetleri ile birlikte genel olarak fibromiyalji belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
-Yorgunluk
-Baş ağrısı
-Stres ve kaygı
-Ağrı problemleri ile birlikte uykusuzluk
-Nefes problemleri
-Genel kas ağrısı
-Günlük yaşam aktivitelerinde çabuk yorulma
Fibromiyalji Nedenleri Nelerdir?
Fibromiyalji yukarıda da anlatıldığı gibi kesin bir sebebi olmamakla birlikte çeşitli durumların getirdiği bir rahatsızlık olarak tanımlayabiliriz. Nedenini bulmak için yapılan araştırmalar sonucu fibromiyalji sendromuna sebep olabilecek bazı risk faktörleri tanımlanmıştır. Kişilerin yaşayabileceği bir travma, stresli bir olay, enfeksiyonel bir hastalık fibromiyaljiyi tetikleyebileceği yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Bir diğer etken ise genetik faktörlerdir. Yapılan araştırmalarda ailesinde bu durumun yaşanması kişide de fibromiyalji riskini arttırmaktadır fakat hala tam olarak genetik faktörle ilgili net bir sonuca varılamamıştır. Bahsedilen bu risk faktörleri tam olarak bir neden olarak sayılmasada fibromiyalji sendromuna yakalanma durumunu arttıran sebepler olarak görülmektedir.
Fibromiyalji Nasıl Teşhis Edilir?
Fibromiyalji olduğunuzu düşünüyorsanız ilk olarak bu semptomların 3 ay ve daha fazladan süredir bireyde olması gerekir. Bu şikayetleri olan bireyler hekime başvurmalıdır. Hekim kontrolleri sonrası teşhis konulur ve tedaviye başlanır.
Fibromiyalji Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Fibromiyalji tanısı alan bireylerde ilk olarak ağrı şikayetlerini azaltmak ve psikolojik şikayetleri azaltmak için ilaç kullanımına başlanır. Hekim kontrolünde verilen ilaçlar sonrası kişi fizyoterapiste yönlendirilir. Fizik tedavi yöntemlerinde ilk olarak kişinin semptomlarına ve hekim raporlarına bakılır. Sonrasında manuel terapi teknikleri hasta için kullanılabilir. Manuel terapide mobilizasyon teknikleri, tetik noktalar için yumuşak doku çalışmaları ve kas-enerji teknikleri kullanılabilir. Yapılan uygulamalar sonrası kişinin semptomlarında büyük bir oranda azalma beklenmektedir. Bu süreçle birlikte kişi kesin olarak düzenli egzersiz yapmalıdır. Egzersiz seçimi fizyoterapist eşliğinde klinik pilates, yüzme ve yoga gibi sporlar olmalıdır.
Fibromiyaljide eğer kişinin stres ve kaygı gibi psikolojik faktörleri ileri seviyedeyse tedavi sürecinde bir psikolog desteği de gerekir. Çünkü yapılan tedavilerin etkili olması için kişinin psikolojik durumunun da iyi olması gerekir. Psikolog desteği ile birlikte bir diğer dikkat edilmesi gereken konu beslenmedir. Kişinin beslenme biçimi de semptomları arttırabilmektedir. Bu sebeple bu gibi durumlarda uzman bir diyetisyenden tedavi süresince destek almak gerekebilir.
Sıkça Sorulan Sorular
1-Fibromiyalji İlaçları Nelerdir?
Fibromiyalji tedavisinde genel olarak ilaç kullanımı olmaktadır. Yaygın olarak ağrı kesiciler, gerekirse antidepresan ilaçları ve antiepileptik ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçların kesinlikle doktor kontrolünde verilmesi ve kullanılması gerekir. Bilinçsiz bir şekilde kullanılırsa ağır yan etkileri olabilmektedir.
2-Fibromiyalji İçin Hangi Doktora Gidilmelidir?
Fibromiyalji şikayetleri olan ve bu durumdan şüphelenen bireyler fiziksel tıp uzmanına veya romatoloji uzmanına başvurmalıdırlar. Hekim sonrası yönlendirme ile fizyoterapist, diyetisyen ve psikolog tedavi süresince hekim kontrolünde müdahalelerini yapmalıdırlar.
3- Fibromiyaljide Hangi Egzersizler Faydalıdır?
Fibromiyalji hastalarında egzersiz hayatlarının bir parçası olmalıdır. Çünkü egzersizlerle birlikte birçok şikayet azalmakta olup bu durum kalıcı olmaktadır. İlk olarak kişi yürüyüş, bisiklet sürme ve yüzme gibi hafif aktiviteler yapmalıdır. Sonrasında kasların dayanıklılığını arttırma ve güçlendirme egzersizleri seçmelidir. Egzersiz seçiminde fizyoterapistten bu konuda destek almak ve planlamak daha sağlıklı olmaktadır.
4-Fibromiyalji Atakları Nasıl Olur?
Fibromiyaljide atak döneminde kişilerin şikayetleri dayanılmaz bir hal almaktadır. Ağrı şiddetinin artması, uykusuzluk, stres durumunun artması, sindirim problemleri gibi durumlar atak döneminde belirgin olarak yaşanmaktadır.
5-Fibromiyaljide Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Beslenme kişiye özel olarak planlanan bir durumdur. Fibromiyalji problemi olan bireylerde beslenme dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur. Bu sebeple bu alanda uzman bir diyetisyenden destek almaları gerekir. Genel olarak beslenme için bir öneri vermek gerekirse bu bireylerin glutenden, tatlıdan ve süt ürünlerinden uzak durmaları gerekmektedir.
6-Fibromiyaljiden Korunma Yolları Nelerdir?
Fibromiyaljiden korunmak için birçok noktada kişiler hayatlarına dikkat etmelidir. Düzenli ve doğru beslenme, düzenli egzersiz, yeterince uyumak, düzenli fizyoterapist kontrolüne gitmek ve önleyici tedavileri uygulamak fibromiyalji sendromundan korunmak için yapılabilecek yollardır.
Daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Yorum bırakın